V uravnoteženi prehrani je vitamin C nepogrešljiv, a ga je potrebno zaužiti vsakodnevno v zmernih količinah

Vitamina C telo ne more samo proizvesti, zato ga moramo redno zaužiti z zdravo in uravnoteženo prehrano. Vsi dobro vemo, da vitamin C pridobimo s svežo, ustrezno skladiščeno ter lokalno pridelano zelenjavo in sadjem, kot so jagodičevje, citrusi, krompir, paprika in še kaj.

Vsebnost vitamina C se s toplotno obdelavo in dolgoročnim shranjevanjem v živilih zgublja, zato je pomembno, da ga zaužijemo čim bolj svežega. To je najboljši način, da vitamin C poskrbi za nemoteno delovanje imunskega sistema, sintezo kolagena, prav tako pa je nepogrešljiv za normalno delovanje možganov in živčevja. 

 

Absorpcija vitamina C poteka v tankem črevesju

S kuhanjem in skladiščenjem se vsebnost vitamina C zmanjša tudi do 30 %, zato je za maksimalni učinek potrebno vitamin C zaužiti v sveži obliki. Njegova absorpcija poteka v tankem črevesu, pri čemer se manjše količine absorbirajo skoraj v celoti, če pa zaužijemo večje količine vitamina C, je absorpcija bistveno manjša.

Zato je pomembno, da so dnevni vnosi vitamina C enakomerni in da z njim ne pretiravamo. Zaužitje v večjih količinah bistveno ne pripomore k njegovemu delovanju, ampak s tem le zmanjšamo njegovo sposobnost absorpcije v tankem črevesju.

Pomanjkanje in prekomerno uživanje vitamina C

V splošnem velja, da ljudje nimajo večjih težav z vitaminom C z vidika njegovega priporočenega dnevnega vnosa. Zato ga z običajno prehrano lahko brez težav zaužijemo v potrebnih količinah. Res pa je, da je vitamin C bolj potreben pri vseh tistih, ki se aktivno ukvarjajo s športom, pri nosečnicah in kadilcih.

Pomanjkanje vitamina C najhitreje opazimo z večjo utrujenostjo, slabim celjenjem ran, in slabšemu delovanju imunskega sistema. Če je pomanjkanje hujše, potem lahko pride tudi do skorbuta, kar pomeni, da so dlesni boleče, otečene in krvaveče. Nevarno pa je, če vitamin C zaužijemo tudi v prekomernih količinah. Posledice se kažejo v draženju želodca in ledvičnih kamnih.